Nejčastější ingredience na sushi
Hledáte inspiraci, co zajímavého zvolit jako hlavní ingredienci sushi, a došly Vám nápady?
Tady máte pár tipů na sushi ingredience:
- Sója omáčka - Nezbytná součást podávání sushi, používá se na namáčení sushi před konzumací a dodává jídlu bohatou slanou chuť.
- Avokádo - Krémové a bohaté avokádo je oblíbenou přísadou, která dodává sushi lahodnou a jemnou chuť.
- Sýr tofu - Měkký tofu je oblíbenou alternativou ke zpracovaným rybím ingrediencím pro veganské nebo vegetariánské verze sushi.
- Křepelčí vejce - Malá, lahodná vejce křepelky se vaří a používají jako chuťová přísada na sushi.
- Mango - Sladké a šťavnaté mango přidává do sushi osvěžující a tropickou chuť.
- Wasabi - Silně kořenící zelená pasta, která se často používá jako přísada nebo podložka k rybím kouskům sushi.
- Ebi (krevety) - Vařené nebo grilované krevety jsou oblíbenou mořskou přísadou pro sushi.
- Tuňák - Tuňák je další oblíbenou rybou, která se často používá v sushi. Jeho intenzivní chuť a pevná konzistence ho činí perfektním doplňkem k rýži.
- Losos - Losos je jednou z nejoblíbenějších rybích ingrediencí v sushi. Díky své bohaté a olejovité konzistenci přidává sushi lahodnou chuť a jemnou texturu.
- Sledě - Sledě jsou tradičním surovinou v japonském sushi. S jejich sladkokyselou chutí a měkkou texturou jsou oblíbeným výběrem pro některé druhy sushi.
- Úhoř - Úhoř je populární přísadou v unagi sushi. Grilovaný úhoř má sladkokyselou chuť a měkkou, šťavnatou konzistenci.
- Katsuo (skipjack tuňák) - Katsuo má výraznou chuť a často je přítomen v některých druzích sushi, zejména ve formě katsuo tataki.
- Makrela - Makrela dodává sushi bohatou, kořeněnou chuť a je oblíbená ve formě makrelího nigiri nebo jako makrelí rolka.
- Halibut - Halibut je oblíbenou rybou pro sushi díky své sladké chuti a delikátní textuře.
- Kanpachi (zlatoocasá) - Kanpachi je oblíbeným druhem sushi ryby s jemnou, málo tukovou chutí.
- Snapper (červený okoun) - Snapper má jemnou chuť a krásnou, svěže červenou barvu, což ho činí vhodným pro různé typy sushi.
- Kani (krab) - Surový krab nebo krabí maso jsou populární přísady v některých druzích sushi.
- Uni (mořské ježci) - Tento jemný a luxusní ingredience dodává sushi zvláštní chuť a texturu.
- Tako (chobotnice) - Tenké plátky vařené chobotnice jsou oblíbeným doplňkem v některých druzích sushi.
- Ikura (lososí kaviár) - Kuličky lososí kaviáru dodávají sushi luxusní a lahodnou chuť.
- Masago (ikra ze smetanového tresky) - Tato oranžová, malá a křupavá ikra je oblíbeným doplňkem na některých typech sushi.
- Unagi - úhoř, který je před vařením a konzumací marinován v sladkokyselé unagisósu (omáčce z angreštů), která mu dodává charakteristickou chuť - Grilovaný úhoř má sladkokyselou chuť a měkkou, šťavnatou konzistenci, což ho činí oblíbeným v angrešťo-sójaso-slučkovém (unagi) sushi.
- Hamachi (žlutý ocas neboli žlutoploutvý tuňák) - Hamachi je další oblíbenou rybou pro sushi s jemnou, málo tukovou chuťou.
- Uni (mořský ježci) - Tato jemná a luxusní ingredience dodává sushi zvláštní chuť a texturu.
- Avokádový krém - Směs avokáda s majonézou nebo zakysanou smetanou vytváří avokádový krém s jemnou a krémovou konzistencí.
- Yuzu kůra - Citrusová kůra z yuzu se používá pro oživení chuťového zážitku na sushi.
- Shiitake houby - Houby shiitake se někdy marinují a používají jako chuťová přísada na sushi.
- Hořčice shiso - Máta shiso je často naložena v hořčici, což dodává sushi pikantní a svěží chuť.
- Umami pasty - Speciální pasty, které dodávají sushi výraznou chuť umami, mohou být vyrobeny z různých surovin, jako je sušená rybí masa nebo houby.
- Masago (ikra ze smetanového tresky) - Oranžová, malá a křupavá ikra je oblíbeným doplňkem na některých typech sushi.
- Teriyaki omáčka - Sladkokyselá omáčka používaná pro marinování a glazování různých surovin v sushi.
- Natto - Japonský pokrm vyrobený z fermentovaných sójových bobů s charakteristickou lepkavou konzistencí a silnou chuť.
- Ponzu omáčka - Citrusová omáčka používaná na zakysání a osvěžení chuti sushi.
- Unagisósu (omáčka z angreštu) - Sladkokyselá omáčka používaná pro glazování a posypávání unagi (žhavého angreštu).
- Oshinko - Kvašená ředkvička nebo okurka s pikantní a kyselou chutí, používaná jako přísada na sushi pro kontrast chutí.
- Tempura - Smažené přísady, jako jsou krevety nebo zelenina, dodávají sushi křupavost a bohatou chuť.
- Krabí maso - Krabí maso je často používáno jako levnější alternativa ke skutečnému krabímu masu nebo k jiným mořským plodům.
- Miso pasta - Miso pasta se používá na dochucení omáček nebo na zakysání sushi.
- Tsukemono - Různé druhy kvašené zeleniny, které dodávají pikantní a kyselou chuť a podávají se jako příloha k sushi.
- Mirin - Sladká rýžová vína používaná pro přípravu omáček a marinád, které dodávají sushi sladkou a jemnou chuť.
- Kyuri (okurky) - Čerstvé okurky jsou nezbytnou součástí některých druhů sushi.
- Wakame - Mořská řasa wakame, která je někdy používána jako chuťová přísada nebo dekorace na sushi.
- Inari tofu - Tofu kapsle naplněné rýží, známé jako Inari tofu, dodávají sushi jemnou sladkou chuť.
- Katsuobushi - Tenké plátky sušeného a fermentovaného tuňáka dodávají sushi silnou a bohatou chuť.
- Edamame - Křupavé sójové lusky jsou používány jako zdravá přísada na sushi.
- Kanpyo - Sušený tykev, který je běžně používán v maki sushi (rolce) pro texturu a chuť.
- Nankotsu (křídla kuřete) - Grilovaná kuřecí křídla jsou oblíbeným doplňkem v některých druzích sushi.
- Avokádo obalované panko - Smažené plátky avokáda s panko strouhankou dodávají sushi křupavost a jemnou avokádovou chuť.
- Srdeční okurka - Malé a sladké srdeční okurky se používají jako chuťová přísada nebo ozdoba na sushi.
- Avokádo a kajenská majonéza - Majonéza s přidanou kajenskou paprikou poskytuje sushi pikantní a krémovou chuť.
- Chřest - Luxusní přísada, která přidává do sushi křehkou texturu a chutě podobné zelenině.
- Jalapeño - Nakrájené plátky jalapeño přinášejí do sushi pikantní a trochu kořeněnou chuť pro ty, kteří mají rádi výraznější zážitek.
- Zelená cibule - Čerstvé zelené cibulky se používají jako ozdoba a přísada, která dodává sushi jemnou cibulovou chuť.
- Mrkev - Tenké nudličky mrkve jsou tradiční přísadou v některých druzích sushi, které přináší sladkou a osvěžující chuť.
- Yuca - Kousky yuca jsou smažené a přidávají do sushi křupavost a lehce sladkou chuť.
- Klíčky - Čerstvé klíčky jsou skvělou přísadou, která dodává sushi vitalitu a syté chutě.
- Hlávkový salát - Tenké plátky hlávkového salátu jsou bohaté na vlákninu a přidávají do sushi lehce nahořklou a osvěžující chuť.
- Papriky - Různobarevné papriky dodávají sushi pestrou chuť a vitaminy.
- Červená cibule - Nakrájené plátky červené cibule dodávají sushi pikantní chuť a výraznou barvu.
- Ředkvičky - Plátky ředkviček jsou tradičním doplňkem sushi, který přináší lehce kořeněnou chuť.
- Sladké brambory - Smažené plátky sladkých brambor dodávají sushi sladkou a lahodnou chuť.
- Klasická vejce - smažená, míchaná - na všechny možné způsoby je vejce skvělým doplňkem sushi, kterému dodává bohatou chuť a konzistenci.
- Zázvorové miz - Kousky nakládaného zázvoru se používají k osvěžení chuti mezi jednotlivými kousky sushi.
- Wasabi miz - Pikantní pasta wasabi je oblíbeným doplňkem sushi, který dodává výraznou chuť.
- Sezamová semínka - Přidávají do sushi oříškovou chuť a texturu.
- Sezamový olej - Tento aromatický olej se používá na dochucení a dodání sezamové chuti sushi.
- Peking Duck - Rozinky a jablečné nudličky, posypané cukrem a skaramelizované, jsou oblíbenou tradiční ingrediencí na pekingském kachním sushi.
- Kani (krab) - Surový krab nebo krabí maso jsou populární přísadou v některých druzích sushi.
- Klasická vejce - smažená, míchaná - na všechny způsoby.
- Ananasový kaviár: Ananasový kaviár je vytvořen z malých kuliček ananasu, které jsou připraveny podobným způsobem jako rybí kaviár. Ananasový kaviár má sladkou a osvěžující chuť, která přináší do sushi tropický zážitek. Je ideální jako přísada do vegetariánských nebo veganských roláků nebo může být použit pro oživení tradičních sushi.
- Kuřecí teriyaki: Tato netradiční surovina přináší do sushi prvky jemného a sladkokyselého kuřecího teriyaki. Kuřecí maso se nejprve marinuje v teriyaki omáčce a poté se griluje nebo smaží do měkkosti a karamelizace. Nakrájené kuřecí teriyaki může být použito jako náplň do roláků nebo jako vrchní poleva na rolky, která přidává pikantní a sladkou chuť sushi.
- Krabí tyčinky - Krabí maso lisované do tyčinek je častou náhražkou pro surové krabí maso v rolkách a rolákách.
- Sójové listy - Válečky z omáčkových listů jsou používány k balení a podávání uramaki (inside-out) roláků.
- Růžičková kapusta - Plátky růžičkové kapusty dodávají sushi křupavost a osvěžující chuť.
- Med - Med může být použit na dochucení některých druhů sushi, jako je například avokádové sushi.
- Křen - Pikantní pasta z křenu je oblíbeným doplňkem sushi, který dodává výraznou chuť.
- Špenát - Vařený nebo syrový špenát dodává sushi jemnou a zdravou chuť.
- Ricotta sýr - Měkký ricotta sýr je vhodnou alternativou ke sýru tofu pro veganské nebo vegetariánské sushi.
- Mandlové plátky - Křehké a aromatické mandlové plátky lze použít jako polevu nebo dekoraci na sushi.
- Fíky - Sladké a šťavnaté fíky přinášejí do sushi osvěžující a exotickou chuť.
- Rukola - Ostrá chuť rukoly je skvělým kontrastem k jiným jemnějším přísadám sushi.
- Sušená treska - Křupavé sušené třeně jsou oblíbené pro svou slanou chuť a texturu.
- Jalovcové bobule - Plody jalovce se někdy používají jako chuťová přísada na sushi.
- Slunečnicová semínka - Přidávají do sushi oříškovou chuť a texturu.
- Slanina - Křupavé plátky slaniny dodávají sushi bohatou a slanou chuť.
- Kari listy - Aromatické kari listy se používají na oživení chuťového zážitku sushi.
- Tamarindová pasta - Sladká a kyselá tamarindová pasta přidává do sushi exotickou chuť.
- Hovězí maso - Tenké plátky vařeného hovězího masa jsou oblíbeným doplňkem v některých druzích sushi.
- Zázvor - Nakrájený zázvor se používá k osvěžení chuti mezi jednotlivými kousky sushi.
- Rýže jasmínu - Jemně vonící rýže jasmínu dodává sushi zajímavý aroma a chuť.
- Nudle soba - Krátké a lehké nudle soba mohou být použity jako přísada nebo náplň do roláků.
- Pesto - Bazalkové pesto dodává sushi bohatou a aromatickou chuť.
- Smažené švestky - Smažené švestky poskytují sushi sladkou a osvěžující chuť.
- Smažená cibulová slupka - Křupavé kousky cibulové slupky dodávají sushi texturu a chuť.
- Tapenade - Olivová tapenade je vhodná pro zakysání a dodání výrazné chuti sushi.
- Hrušky - Sladké a šťavnaté hrušky přinášejí do sushi osvěžující a ovocnou chuť.
- Chorizo - Křupavé plátky chorizo dodávají sushi pikantní a uzenou chuť.
- Šafránová rýže - Rýže barvená šafránem dodává sushi zlatavý odstín a jemnou šafránovou chuť.
- Brusinky - Sladkokyselé brusinky mohou být použity jako chuťová přísada na sushi nebo do sushi rolek.
- Bílý cheddar - Tenké plátky bílého chedaru dodávají sushi slanou a krémovou chuť.