9. kapitola: Tsuyahime

Tsuyahime je druh rýže, který se začal pěstovat v Yamagata prefektuře pouze před několika lety. Ale už se stal předmětem pozornosti mnoha lidí v Japonsku. Důvody jsou prosté - Tsuyahime rýže je sladší než Koshihikari a v mnoha oblastech Koshihikari převyšuje, především v chuti a celkovými vlastnostmi zrna. Je také v porovnání s Koshihikari větší, zrnka Tsuyuhime jsou v průměru o 5 procent tlustší. Zrnitost a lesk jsou perfektní. Když se do Tsuyahime zakousnete, tvrdost zrnek je tak elastická, že vám jemně odskočí od zubů, ale přesto je na konci té pružnosti cítit lepivost. Samotné zrno je velice originální a v ústech cítíte chuť každého zrna. Rýže je v ústech velice sladká a lepivost je ideální a dodává pocit dokonalosti. 

Lesk zrna a lesk vařené rýže je úžasně krásně bílý a tato rýže byla pojmenována „Tsuyahime“, v češtině  se dá Tsuyahime přeložit jako Princezna Lesku.   

Tsuyahime se zrodila v Yamagata prefektuře. V Yamagata prefektuře se pěstovalo Haenuki, ale svými vlastnostmi nemohlo konkurovat Koshihikari. Proto se farmáři v Yamagata rozhodli vypěstovat nový druh rýže, který by konkuroval kvalitou, chutí, sladkostí a lepkavostí Koshihikari. A toto byl začátek Tsuyahime. Rýže vznikla po více než 10 letech křížení s jinými druhy rýže, aby se vylepšila její chuť, především sladkost a lepkavost a také textura.  Tsuyahime symbolizuje celkovou harmonii kvality rýže, její vlastnosti a to především perfektní symbiózu mezi tvrdostí a lepkavostí rýže, její sladkostí a jejím celkových vzhledem. Tsuyahime má vynikající zrnitost, je neuvěřitelně bílá, má vynikající chuť a vůni a lepkavost jako u Koshihikari. Tsuyahime obsahuje více kyseliny asparágové a kyseliny glutamové, což jsou důležité složky k rozšíření a trvalosti chuti, takže čím více tuto rýži ochutnáte, tím více zůstane hluboká a trvanlivá chuť v ústech. 

V mnoha národních žebříčcích je hodnocena výše než Koshihikari. Tato rýže je v Yamagata prefektuře pěstována s velkou péčí a je doporučena všem milovníkům vysoce kvalitní bílé rýže nejenom jako hlavní jídlo k přílohám, ale také na sushi a na onigiri.