Šikijutaka
Shikiyutaka pochází z Inashiki, Ibaraki prefektury, která se nachází mezi Kasumigaura jezerem a Tone řekou. Tato oblast má velice výživnou a bohatou půdu a bohaté vodní zdroje, díky čemuž je ideálním místem pro pěstování vysoce kvalitní rýže. Shikiyutaka je relativně nový druh rýže, který pochází z Koshihikari. Jedná se o novou „vylepšenou“ verzi nejoblíbenější rýže Koshihikari s mírně odlišnou elastickou mochi texturou.
Chuť a vlastnosti
Shikiyutaka je velice lepkavá mochi styl rýže s velice intenzivní přírodní sladkostí. Má velice mochi žvýkavou texturu s absolutně ideální lepkavostí. Zrna Shikiyutaka rýže jsou větší a velmi výživná. Tato rýže neztvrdne ani po vychladnutí.
V porovnání s jinými druhy japonské rýže, má tato velice intenzivní silnou přírodní sladkost, velice žvýkající elastickou texturu a větší zrna, což vše dělá z této pochutiny vynikající rýži s neuvěřitelnou chutí. Po vychladnutí zůstává tato rýže velice měkká, velice chutná a neztrácí nic ze svých kvalit.
Jídla, která se hodí ke Šikijutaka
Tato rýže je velice lepkavá s mochi texturou. Proto je perfektní k onigiri a doporučuje se konzumovat jenom s připravenými jídly, jako třeba sashimi nebo yakiniku, nebo jakýkoli druh zeleniny, speciálně pak s japonskou tsukemono zeleninou. Díky tvrdší vnější části je také ideální na donburi japonskou rýžovou mísu s různými druhy příloh. A protože si zachovává úžasnou chuť a jemnost i po úplném vychladnutí, je ideální na lunch boxy nebo jako onigiri.