11. kapitola: Nanatsuboshi

Nanatsuboshi je pěstována exkluzivně na ostrově Hokkaidó, nejsevernější ostrov Japonska. Nanatsuboshi má pevná zrna, mírnou lepkavost a sladkost, lehkou texturu a velice osvěžující chuť. Tato rýže je vynikající i za studena, takže se hodí do svačinových boxů “obětní” a na onigiri. Nanatsuboshi je každoročně, po dobu 13 let, označena jako jedna z nejkvalitnějších odrůd rýže v Japonsku.  

Japonská asociace farmářů, která je řízena přímo ministerstvem zemědělství, lesnictví a rybolovu, každoročně ihned po sklizni hodnotí kvalitu zrna. Každý farmář v Japonsku, který pěstuje rýži, je povinen projít těmito testy, které určují hlavně kvalitu zrna a poté jeho zařazení. Jeho zařazení je velice důležité, protože do jisté úrovně i určuje cenu, za kterou farmář může prodat rýži přímo Japonské asociace farmářů. Farmář může ale nemusí, svoji rýži prodat této asociaci, ale většina farmářů prodá více méně svoji sklizeň této asociaci, protože nechtějí a ani nemají know-how, jak prodávat rýži přímo zákazníkům po celém Japonsku. Musíme si uvědomit, že většina farmářů je už v důchodovém věku takže nemají zkušenosti s internetem a také nemají tolik sil, aby se věnovali přímému prodeji. Jenom menší část farmářů používá internet k prodeji své rýže. Proto je Japonská asociace farmářů velice důležitá k přežití mnoha farmářů v Japonsku. 

Nanatsuboshi je pěstována exkluzivně v oblasti Hokkaidó. Hokkaidó není jenom nejsevernější oblast v Japonsku, ale je také největší prefekturou v Japonsku. Hokkaidó nabízí velké pláně a obrovsky nekonečně dlouhá pole, která jsou ideální k pěstovaní rýže. Hokkaidó je obdařeno čistou vodou a skvělou čistou přírodou. Je proto  ideální k jakémukoliv farmářství a samozřejmě i pro pěstování rýže. Nejoblíbenější oblast na pěstování rýže je kolem řeky Ishikari, která má bohaté vodní zdroje a relativně vysoké teploty především v létě, což je pro pěstování rýže nejvíce důležité. Hokkaido má také nižší teploty a mnohem menší vlhkost než ostatní částí Japonska, protože se nachází v mírném pásmu, kde je mnohem menší vlhkost a teploty. Takže se zde vyskytuje mnohem méně hmyzích škůdců než v jiných oblastech Japonska, jako třeba na ostrově Honshu a Kyushu. 

Chuť Nanatsuboshi je velmi dobře vyvážená, s ideálním množstvím sladkosti, lepivosti a pevnosti zrna. Rýže je méně lepkavá a více měkká ve srovnání s Yumepirika a Oborozuki, které se obě také pěstují na Hokkaido. Ale má velice osvěžující chuť. Její chuť je lehká, takže se hodí k jídlu, poněvadž zdůrazňuje celkovou chuť jídla, jako třeba kari. Další velkou předností této rýže je, že má nejenom osvěžující texturu, ale také se její chuť i zlepšuje za studena. Její lepkavost, textura a sladkost je vynikající i za studena, což z této rýže dělá ideální druh rýže na Onigiri nebo k dělání sushi. Z pohledu pěstování, je tato rýže méně náročná na pěstovaní než třeba Koshihikari, která je velice citlivá na denní změnu teplot a především méně odolnější hmyzu.