7. kapitola: Yumepiriki

Yumepiriki je další druh rýže, která je velice populární v Japonsku a po dobu 13 let je řazena A, zaručující vysokou kvalitu, chuť a unikátní vlastnosti. Yumepiriki je pěstována výhradně v oblasti Hokkaido, které je největší a nejsevernější prefekturou v Japonsku. Yumepiriki je považována jako nejkvalitnější rýže pěstovaná v Hokkaidó. 

Vlastností Yumepiriki je její sladkost a má velice bohatou chuť. Doporučuje se konzumovat ve formě bílé rýže. Je velice lepkavá, ale její celková textura je měkká. Rýže je známa tím, že má velký obsah amylozy - škrobu, který zaručuje lepkavost rýže. Ale Yumepiriki je trochu unikátní, protože má mnohem menší obsah škrobu, ale přitom si stále zachovává vysokou lepkavost. 

Yumepirika je každoročně vybírána jako jedna z nejkvalitnějších odrůd rýže mezi více než 100 různých odrůda v celém Japonsku. Její chuť se vyrovná nejkvalitnější Koshihikari z Niigata oblasti. Yumepiriki je velice lahodná a chutná, velice jednodušeji stravitelná, protože obsahuje nízký objem amylózy a bílkovin, zlepšující její chuť.

Yumepiriki je relativně nový druh rýže, jehož začátek byl v roce 1997, kdy chtěly farmáři žijící v oblasti Hokkaidó také začít pěstovat svoji kvalitní rýži. Hokkaidó je velice studená oblast a i v létě teploty nestoupnou více než 25 stupňů Celsia průměrně. Trvalo více než 10 let, než se došlo ke konečné verzi Yumepiriki. Momentálně je Yumepiriki velice žádaný druh rýže v celém Japonsku a populární nejenom pro svoji chuť, sladkost a lepkavost, ale také kvůli svým zdravým a dietním účinkům. Nižší obsah amylozy a bílkovin má pozitivní vliv na hubnutí a zdravý organismus.