Hexagon chutí

Tento hexagon chutí má pomoci interpretovat různé chutě japonské rýže. Japonská rýže je tak úžasná ingredience, která má mnoho různých chutí, textur a vůní. Proto si zaslouží samovysvětlující systém jak interpretovat a vysvětlovat tyto různé druhy chutí.

V Japonsku je skoro až 300 různých druhů rýže, které se pěstují každý rok. K tomu aby se dalo orientovat v tak velkém množství rýže a jejich chuti tak by se hodilo míti jednoduchý jasný návod, který nám napomůže se orientovat v tak mnoha různých chutí, textur a vůni japonské rýže. Japonská kuchyně je jedinečná svým úžasným repertoárem různých jídel, chutí a příchutí. Proto je zapotřebí jednoduché vysvětlení, poněvadž různé druhy rýže napomáhají zintenzivnit chuť jídla a pomáhají zvýraznit různé druhy japonské kuchyně. 

Pro jednodušší pochopení různých druhů rýže existuje pět faktorů, které přímé naznačí texturu a chuť rýže, lepkavost, měkkost/tvrdost, sladkost, aroma, vzhled a celkové hodnocení. 

 

  1. První indikátor je lepkavost rýže. Japonská rýže je dobře známá pro svou obecnou lepivost. Existují však různé úrovně a intenzita lepkavosti samotné rýži. Lepkavost se měří od úrovně 1, což znamená mírně lepkavé, do úrovně 5, což znamená velmi výrazně lepkavé.
  2. Druhým indikátorem je textury rýže a její měkkost. Tento indikátor ukazuje, jak je rýže měkká po uvaření. Úroveň 1 znamená že rýže není příliš měkká a spíše tvrdá a úroveň 5 je že rýže je velmi měkká. Každý druh rýže má jinou měkkost, což je u rýže a její kombinace s různými pokrmy velmi důležité.
  3. Třetím indikátorem je chuť (sladkost) rýže, která ukazuje celkovou intenzitu sladkosti, kterou cítíte, když rýži máte v ústech. Úroveň 1 znamená mírná sladkost a úroveň 5 znamená velmi sladká. Japonská rýže je přírodně sladka divý velké množství aminokyselin and jiným prvků. 
  4. Čtvrtým indikátorem je aroma, které ukazuje úroveň a intenzitu vůně čerstvě uvařené rýže. Úroveň 1 je opět málo aromatická a 5 je velmi aromatická rýže. 
  5. Pátým indikátorem je vnější povrch zrna po uvaření. Tento indikátor obvykle ukazuje lesklost a vzhled rýže.
  6. Posledním ukazatelem je celkové hodnocení samotné rýže. Celkové ohodnocení indikuje celkovou chuť, texturu, měkkost a sladkost rýže. Japonská rýže je známa pro svoji vysokou kvalitu.