4. kapitola: Druhy rýže

V Japonsku je přes 900,000 farmářů, kteří pěstují rýži. Rýže se pěstuje ve všech prefekturách v Japonsku. V Japonsku je 47 prefektur rozdělených do 9 regionů nacházejících se na více než 14,000 ostrovech. I když v Japonsku je takové velké množství farmářů, každoročně jejich počet klesá. Někteří farmáři prodělávají a jsou v minusu nejenom kvůli stoupající konkurenci, ale také velká část farmářů je ve věkové hranici více než 70 let, takže také jsou donuceni ukončit pěstování rýže ze zdravotních důvodů. Mnoho těchto farmářů jsou většinou malé farmy, které pěstují rýži po generacích a neprodávají rýži, ale pěstují rýži pro svoji potřebu a potřebu své rodiny. 

Ale i přes to všechno má Japonsko neuvěřitelně přes 285 druhů rýže, jejíž kvalita stále stoupá. V Japonsku je velice přísná kontrola kvality rýže a každoročně farmáři musí posílat své vzorky nové rýže na zařazení. V Japonsku je pět kategorií, top A, A, A-, B, B-. Tato kvalita ale není jenom kvalitou chutě, ale především kvalitou zrna. 

Chuťově je rýže v Japonsku jednodušeji rozdělena do  čtyř kategorií. První kategorie, která je asi nejpopulárnější, když je zrno sladké a velice elastické. Do této kategorie spadá Koshihikari, Tsuyahime, Milky Queens, Hinuhikari, Nikomaru, Kinumusume. Ale druhů rýže je mnohem více. Tady se bavíme většinou o známých druzích rýže v Japonsku. Další kategorie je, když je zrno sladké, ale není tak elastické, spíše ma trošičku tvrdší pocit, když se jí. Mezi tyto druhy rýže patří Hitomebore, Ichihomare apod.  Třetí kategorie je, když zrna jsou ne tak sladká, spíše jednodušší, ale velice elastická. Mezi tyto druhy rýže patří Hinohikari, Hoenuki, Nasuhikari apod. A poslední kategorie je, když zrno je jednoduché a tvrdší jako je třeba Akitakomachi, Asahineyuki, Nanatsuboshi, Sasanitsuki apod. 

Kvalita rýže v Japonsku je opravdu na velice vysoké úrovni nejenom díky veliké konkurenci, ale také a hlavně kvůli spotřebitelům rýže v Japonsku, kteří mají velice vysoké požadavky a očekávání.  Dokonalost, vynikající chuť a aroma, dokonalost každého zrna a symbiózní celková rýže je očekávána v každé domácnosti v Japonsku. Proto pěstovaní rýže a její stálý výzkum a rozvoj je neustále v centru zemědělské aktivity v Japonsku. 

Pojďme se podívat na graf, který zobrazuje druhy rýže pěstované v Japonsku. Velké spektrum druhů japonské rýže je rozděleno do čtyř kategorií. Je zajímavé si všimnout, že sladkost, lepkavost-elasticita, jednoduchost a tvrdost jsou základními indikátory rýže. Každá oblast v Japonsku má velice specifické podmínky a nabízí co možná nejideálnější možnost k pěstovaní kvalitní rýže. V další kapitole se zaměříme na konkrétní druhy rýže a popíšeme do více podrobností jejich charakter and rozdílnost.

Japonsko má velmi mnoho druhů vysoce kvalitní rýže.  

 

Nabízím žebříček japonské rýže mezi Japonci. 

  1. Koshihikari
  2. Akitakomachi
  3. Yumepikari
  4. Hitomebore
  5. Tsuyahime
  6. Milky Queen
  7. Nanatsuboshi
  8. Seitennoheikereki 
  9. Hinohikari
  10. Sasanishiki