13. kapitola: Jak uvařenou rýži skladovat

Uvařenou rýži lze skladovat pouze několik hodin v pokojové teplotě. Pokud rýži sníte do 5 až 6 hodin, doporučujeme ji uchovávat teplou. Doporučujeme vyhnout se chlazení rýže, protože když se rýže dá do ledničky, úroveň škrobu se vrátí a zvýší se jeho úroveň. Škrob není dobrý k trávení. Doporučujeme rýži okamžitě zmrazit, když ji celou nesníte. Zabalte rýži tak, aby nebyla ve styku se vzduchem. 

Jak skladovat zbytky rýže, aby byla co nejchutnější. 

  1. Jakmile je rýže uvařená, ihned promíchejte tak, aby se rýže nadýchala a  smíchala se vzduchem.  
  2. Každou porci čerstvě uvařené rýže ihned položte na plastový obal. Je důležité, abyste zabalili čerstvě vařenou rýži ještě před tím, než rýže vychladne a vlhkost unikne.  
  3. Zabalte do tloušťky asi 2 cm v plastové fólii. Pokud není tloušťka rýže stejnoměrná, dojde při ohřívání k teplotnímu rozdílu. Proto doporučujeme zabalit do stejnoměrné tloušťky asi 2 cm.
  4. Lehce poté zabalte do aluminiové folie a nechte odpočívat až k vychladnutí. Po zabalení do plastové fólie jej zapotřebí zabalit rýži do hliníkové fólie. Hliníková fólie má schopnost blokovat vzduch a vlhkost, což více ztěžuje únik vlhkosti. Kromě toho má také schopnost rychle propouštět studený vzduch. To znamená, že rýže rychle zmrzne. 
  5. Po úplném vychladnutí vložte zabalenou rýži opatrně vodorovně do mrazáku 
  6. Zmražená rýže se může bezpečně konzumovat bez ztracení chuti až do tří týdnů. Ale doporučuje se konzumovat rýži do tří dnům.