13. kapitola: Jak uvařenou rýži skladovat
Uvařenou rýži lze skladovat pouze několik hodin v pokojové teplotě. Pokud rýži sníte do 5 až 6 hodin, doporučujeme ji uchovávat teplou. Doporučujeme vyhnout se chlazení rýže, protože když se rýže dá do ledničky, úroveň škrobu se vrátí a zvýší se jeho úroveň. Škrob není dobrý k trávení. Doporučujeme rýži okamžitě zmrazit, když ji celou nesníte. Zabalte rýži tak, aby nebyla ve styku se vzduchem.
Jak skladovat zbytky rýže, aby byla co nejchutnější.
- Jakmile je rýže uvařená, ihned promíchejte tak, aby se rýže nadýchala a smíchala se vzduchem.
- Každou porci čerstvě uvařené rýže ihned položte na plastový obal. Je důležité, abyste zabalili čerstvě vařenou rýži ještě před tím, než rýže vychladne a vlhkost unikne.
- Zabalte do tloušťky asi 2 cm v plastové fólii. Pokud není tloušťka rýže stejnoměrná, dojde při ohřívání k teplotnímu rozdílu. Proto doporučujeme zabalit do stejnoměrné tloušťky asi 2 cm.
- Lehce poté zabalte do aluminiové folie a nechte odpočívat až k vychladnutí. Po zabalení do plastové fólie jej zapotřebí zabalit rýži do hliníkové fólie. Hliníková fólie má schopnost blokovat vzduch a vlhkost, což více ztěžuje únik vlhkosti. Kromě toho má také schopnost rychle propouštět studený vzduch. To znamená, že rýže rychle zmrzne.
- Po úplném vychladnutí vložte zabalenou rýži opatrně vodorovně do mrazáku
- Zmražená rýže se může bezpečně konzumovat bez ztracení chuti až do tří týdnů. Ale doporučuje se konzumovat rýži do tří dnům.