Kvůli nepříznivé situaci v mezinárodní lodní dopravě - nové objednávky distribuujeme od 1.4.2024. OBJEDNÁVEJTE UŽ NYNÍ!!!

Japonská rýže a její tříštění

Japonská rýže a její unikátnost - jak správně zpracovávat/tříštit/leštit hnědou rýži. 

V Čechách není japonská rýže známa a neprodává se vůbec v obchodech. Je možné rýži nakoupit pouze ve speciálních obchodech nebo ve speciálních e-shopech. Mnoho Čechů vědí pozitivní vliv rýže a znají její zdravotní benefity. Ale v Čechách se na kvalitu rýže moc nedívá a mnoho lidí ani nevědí že jsou možnosti kupovat kvalitnější rýže. My nabízíme vysoce kvalitní japonskou rýži, kterou dovážíme přímo od Japonských farmářů. Rýže dovážíme ve formě hnědé rýže, protože chceme nabízet rýži čerstvou a kvalitní. Hnědá rýže by se měla zpracovat, takzvaně speciálním tříštícím strojem, který jsem dovezli z Japonska. V tohoto článku bych chtěl vysvětlit jak se hnědá rýže tříští a jako druhy a rozdíly jsou v tříštěné rýži.   

Základem každého druhu rýže je hnědá rýže. 

Hnědá rýže má velké množství vláknin, minerálů a vitamínů a je jednou z nezdravějších druhů rýže. Nejenom že snižuje cholesterol, zlepšuje funkci kardiovaskulárního systému, trávicího systému, ale i dokonce zlepšuje funkci mozku a celého nervového systému. Proto je mnohem zdravější konzumovat hnědou rýže.

Ale je tu problém. I když hnědá rýže je mnohem nutričnější, zdravější a výživnější, není tak lahodná a chutná jako bílá rýže. Proto se v Japonsku tříští (leští) rýže do určité úrovně. V obchodem se většinou nabízí rýže tištěná do standardu. Ale taková rýže přichází o skoro všechny zdravé benefity především, vlákniny, minerály, vitaminy, magnesium, calcium apod. Proto je nejlépe zachovat co možná nejvíce zdravých benefitů hnědé rýže v bílé rýži. Tříštění pouze na 10 procent s hnědé rýže na méně hnědou, nebo na 30, 50 nebo 80 procent na bílou rýži, znamená že se zachovají důležité energetické a zdravotní zdroje pro lidský organismus v rýži bez kompromisování chutě a charakter rýže. Podívejte se na výše uvedou tabulku tříštění rýže. 

My si kategorický zakládáme na prodeji vysoce kvalitní, čerstvé, zdravé chuťové bezkonkurenční rýže. Proto si rýži tříštíme sami a prodáváme rýži čerstvě třistěnou. Hnědou rýži tříštíme na 10 procent tak aby se zachovali skoro všechny vlastnosti hnědé rýže ale, aby se rýže stala chutnějším a lahodnějším. Tímto způsobem zachováváme vysoké množství vláknin, minerálu a vitamínu s vysokým obsahem magnesium a kalcium. Ale rýže je mnohem chutnější, lahodnější, výživná a zdravá. Další pozitivním efektem je, že po konzumaci takto zpracované rýže se cítíme mnohem šitější takže nemáme pocit ani chuť dále jist jiné věci, což samozřejmě napomáhá hubnutí a zdravému životu. Dále pak máme mnohem lepší pocit se zdravotního hlediska. Necítíme se přecpaní a máme dobrý pocit.  

Výše uvedená tabulka ukazuje hodnoty vitamínu E, vitamínu B1, tkaniny, železa a kalcium. Žlutá je hnědá rýže, červená je naše nabízena itchibutsuki rýže, zelená je naše prodávána bílá rýže a modrá je úplně bílá rýže většinou nabízena v obchodech. 

Jak je vidět, rozdíly mezi hnědou rýži a naši ichibutsuki japonskou rýži  jsou opravdu minimální. Proto všech doporučujeme vyzkoušet naší ichibutsuki. 

Když jsem se rozhodl minulý rok na plno dovážet kvalitní japonskou rýži, ještě jsem nevěděl že je tady takový velký možný repertoár. A proto jsem velice rád, že kromě bílé rýže, kterou třištíme na 50 procent aby stále ještě měla co možná nejvíce vláknin, minerálu a vitamínu, také můžeme nabízet a speciální ichibutsuki rýži. Podívejte se na náš Eshop a vyzkoušejte naší rýži.