Kvůli nepříznivé situaci v mezinárodní lodní dopravě - nové objednávky distribuujeme od 1.4.2024. OBJEDNÁVEJTE UŽ NYNÍ!!!

Co je to autentická sushi rýže a kde se pěstuje?

Sushi rýže je definována jako krátkozrná kulatá ryze pěstovaná  v Japonsku. Tato rýže je odrůdy Japonica a její konkrétní vlastnosti jsou její zaoblený tvar, lepkavost, elasticita a sladkost. V Čechách se většinou prodává napodobení Japonské rýže pěstované buď v Itálii nebo ve Vietnamu či i v Americe. Ale autentická rýže na výrobu sushi je Japonská rýže pěstovaná v horských oblastech Japonska od Hokkaidó až po Kyushu. 

   Japonska rýže je považována za tu nejkvalitnější a nejvíce chutnou ryzi na světě. Důvody proč Japonská rýže je tak vysoce kvalitní a chutná vychází s geografických  podmínek Japonska a také ze způsobu pěstovaní. Japonsko ma ideální podmínky na pěstovaní rýže, konkrétně neustálý dostatek a hojnost vody, odvodněnost půdy a výkyvy mezi denní a noční teplotu. Japonsko je ostrovní stát skládající se ze čtyř větších ostrovu -  Hokkaidó, Honshu, Kyushu a Shikoku. Všechny ostrovy jsou sopečného původu a jsou přes 80 procent hornaté. Hornaté oblasti dodávají velké množství vody a deště. Japonsko ma proto neuvěřitelnou hojnost vody a to nejenom díky svému hornatému povrchu. Japonsko, především severozápadní část ostrova Honšu a Hokkaidó, má také největší množství sněhu na světě společně s Kanadou. Obrovské množství sněhu které nasněží přes zimu, začne na jaře tát, což přináší velké množství vody. A dostatek čerstvé vody a její hojnost je jednou s nejdůležitějších podmínek k pěstovaní kvalitní rýže. Japonsko se dále geograficky nachází v monzunové oblasti takže během období od začátku měsíce června do poloviny července prochází celé Japonsko období dešťům. A toto období monzunových dešťů přináší další potřebnou vodu na pěstovaní rýže ve formě dešťů. Další důležitou podmínkou pro pěstovaní kvalitní rýže je úrodnost a odvodněnost půdy. Rýže pěstovaná v Japonsku je pěstovaná na rýžových polích, které jsou z většiny umístěné v hornatých oblastech. Japonští farmáři využívají takzvaná terasovitá rýžoviště vybudované na svahu hor s dokonale propracovaným zavodňovacím systémem. Tato terasovitá rýžoviště proto poskytuji neustálý přístup nové čerstvé vody, která je základní podmínkou kvalitní a chutné rýže ale také velice kvalitně připravená rýžoviště. Stálý přísun vody přináší nejenom potřebnou vodu ale také neustálý přísun kyslíku ke kořenům, což napomáhá k jejímu růstu a dodává potřebnou výživu k pěstovaní vysoce kvalitní rýže. 

     Další důležitou podmínkou vychází z lokality rýžových polích v Japonsku. Japonská rýže je pěstovaná v horských oblastech, kde je velký rozdíl mezi denní a noční teplotou. A čím větší rozdíl mezi denní a noční teplotou, tím je chuť rýže lepši a rýži dodává svou specifickou sladkost, vůni a chuť. 

 

     V současné podobě pochází sushi s Japonska. A právě japonská rýže je nejideálnější druh rýže k její výrobě. K výrobě sushi je zapotřebí lepkavost rýže. Japonská rýže, porovnání s ostatními rýžemi pěstovanými v jiných oblastech Asie, obsahuje mnohem vyšší množství škrobu, což dodává rýži potřebnou lepkavost. Jeden s hlavních důvodu  proč japonská rýže obsahuje velké množství škrobu oblast v které se rýže pěstuje. Rýže v Japonsku se pěstuje v horských oblastech ve vyšších nadmořských výškách a právě velké rozdíly mezi denní a noční teplotou zvyšují množství škrobu. V horských oblastech Japonska je přes den vysoká teplota a v noci teploty výrazně klesnou. Při pěstovaní rýže, rýže produkuje prostřednictvím fotosyntézy během dne škrob a protože teploty v noci klesnou, škrob se nespálí ale je uskladněn v zrnku rýže. Všechny druhu japonské rýže jsou proto ideální pro výrobu sushi, protože obsahují velké množství škrobu, dodávající rýže lepkavost, elasticitu, chuť a sladkost.